Růžičková kapusta nezpustne!

úterý 19. listopad 2013 15:00

Co považujete za jednu z největších podzimních událostí zeleninové sezóny? Pro někoho je to květák, pro jiné pozdní saláty, nebo jedlé kaštany. U mne tento rok zvítězily ty malé olysalé zelené hlavičky, které se derou na povrch, aby se v nich zhmotnila veškerá odcházející síla země a vtiskla jim před mrazivou zimou to nejlepší, co podzim může nabídnout – jemnou a lehkou oříškovou chuť plnou síly.

Vypadají jako hlavičky malých zelených skřítků a syrové jsou minimálně zajímavé, ale uvařené jsou lísko-oříškové a milé jako teplé podzimní babí ráno. Růžičkové kapusty, vítejte!

Od malička jsem nesnášel ty hnědé podivné koule plovoucí v polívce vývarového typu. Rozblemcaly se mi v ústech a já se chtěl řvát a vyplivnout je. Když jsem se snažil vyjíst aspoň přesolenou polévku, tak mne kuchařka u okénka, kam se vrací tácy stejně donutila natlačit do sebe aspoň 4 ze 3 (a polknout).

A.jpg

Já už si ale řekl, že už bylo dost ústrků, a když jsem je předminulou sobotu zelinářského stánku na Náplavce viděl, tak jsem si řekl, že je musím pokořit. Plán byl jednoduchý, povařit je v páře, a pak z nich vytvořit pyré. Když jsem svůj záměr konzultoval se svými kolegyněmi, tak mi jedna řekla, že pyré je samo o sobě děsivé slovo, natož pak z kapustiček.

Stejně jsem se na to ale vrhl a myslím, že výsledek nebyl vůbec špatný. Jediná vada na kráse byla, že se mi povedlo vytvořit spíš něco mezi pyré a krémem, a tak jsem se tomu rozhodl říkat créme pyré.

Nyní však již jednoduchý postup. Kapustičky omyjeme pod tekoucí vodou, sloupneme horní první vrstvu a tu následně vyhodíme. Vaříme v páře do změknutí. Já k nim ještě přidal dvě mrkve, celou oloupanou cibuli a stroužek česneku.

B.jpg

Vše vyjmeme z pařáku a položíme do misky s vodou a ledem (aby si zelenina udržela barvu). Vrátíme všechno zpátky do hrnce a na malém plameni rozmixujeme společně s máslem a mlékem/smetanou (ani bílý jogurt chuť nezkazí – naopak zjemňuje). Přidáme trochu olivového oleje, muškátového oříšku, sůl, pepř a pár kapek citrónu. Když nám ze všeho vznikne něco mezi polévkou a pyré, můžeme podávat v hlubokém talíři, zakápnuté sezamovým olejem a dozdobené praženými slunečnicovými semínky.

C.jpg

Reklamní blok:

svéhlavička co k nebi ční zelená jak brčál v zemi spí a k slunci se natahuje z pozlátka má závoj z tepla krásu kdo nezná její chuť ten zhlédl se jen v masu ze spousty řásní a mašlí postel si ustílá pak se zasní slunce světlo zhasíná

 

 
Stanislav Hampl

Stanislav Hampl

Stanislav Hampl

Můj blog chce být trošku jiný, a zároveň chce ukázat svět okem studenta a zprostředkovat občas i nějaký další rozměr v podobě pohledu do světa literatury.

Student, který rád píše

REPUTACE AUTORA:
0,00

Tipy autora

Co právě čtu

  • Michel Tournier - Pátek aneb lůno Pacifiku
  • Oldřich Mikulášek - Agogh

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky